Studim: Patatet e skuqura rrisin rrezikun e depresionit dhe ankthit

Konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të skuqura, veçanërisht patatet e skuqura, mund të lidhet me një rrezik të shtuar të depresionit dhe ankthit, tregon një studim i ri.

Por ekspertët thonë se gjetjet duhet të interpretohen me kujdes.

Pretendimi i ri vjen nga një studim i prillit i publikuar në Proceedings of the National Academy of Sciences, i cili shqyrtoi lidhjen midis konsumit të ushqimit të skuqur dhe rrezikut të ankthit dhe depresionit.

Studiuesit zbuluan se konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të skuqura, “veçanërisht konsumi i patates së skuqur”, ishte i lidhur me një rrezik 12% më të lartë të ankthit dhe një rrezik 7% më të lartë të depresionit. Burrat dhe konsumatorët e rinj ishin më të prekurit, raportuan studiuesit.

Sipas autorëve të studimit, akrilamidi, një nënprodukt kimik i gatimit të ushqimeve në temperatura të larta përmes skuqjes dhe pjekjes, mund të jetë fajtori në rrënjën e lidhjes së ushqimeve të skuqura me ankthin dhe depresionin.

Ekspertët thonë se gjetjet duhet të interpretohen me kujdes dhe se mund të mos keni nevojë të hiqni dorë plotësisht nga ushqimet tuaja të preferuara të skuqura. Ja çfarë duhet të dini.

A ndikojnë vërtet ushqimet e skuqura në shëndetin mendor?

Ngrënia e ushqimeve të skuqura është e zakonshme në mesin e njerëzve që ndjekin një dietë të stilit perëndimor dhe hulumtimet e kaluara, kanë treguar se ngrënia e ushqimit të skuqur është e lidhur me rezultate negative shëndetësore si mbipesha, sëmundjet e zemrës dhe madje edhe kanceri.

Megjithatë, ajo që dihet më pak është se si ushqimi i skuqur ndikon në shëndetin mendor, gjë që studiuesit në Universitetin Zhejiang në Kinë, kërkuan të zbulonin në studimin e ri.

Për të parë më nga afër lidhjen midis konsumit të ushqimit të skuqur dhe simptomave të ankthit dhe depresionit, studiuesit shikuan të dhënat nga 140,728 njerëz nga studimi i Biobank në MB. Gjatë rreth 11 viteve të ndjekjes, u identifikuan gjithsej 8,294 raste të simptomave të ankthit dhe 12,735 raste të simptomave të depresionit.

Krahasuar me njerëzit që nuk konsumonin ushqime të skuqura, njerëzit që konsumonin rregullisht ushqime të skuqura kishin më shumë gjasa të identifikoheshin si meshkuj, duhanpirës dhe shpesh ishin më të rinj. Konsumuesit e shpeshtë të ushqimeve të skuqura kishin gjithashtu një indeks më të lartë të masës trupore, më të ulëta të të ardhurave shtëpiake dhe nivel arsimor, përdorim më të ulët të suplementeve të vitaminave dhe konsum më të lartë të energjisë (kalorive).

Pas përshtatjes për moshën dhe seksin, studiuesit zbuluan se konsumi i ushqimit të skuqur, veçanërisht produktet e patates së skuqur dhe mishi i bardhë i skuqur, lidhej ndjeshëm me një rrezik më të lartë të simptomave të ankthit dhe depresionit. Gjetjet ishin gjithashtu më të theksuara te meshkujt dhe konsumatorët e rinj.

Studiuesit e lidhën rrezikun e rritur të ankthit dhe depresionit nga ushqimet e skuqura me një kimikat të quajtur akrilamid, i cili mund të formohet kryesisht në ushqimet e bëra nga bimët, duke përfshirë patatet, produktet e drithërave ose kafenë, gjatë proceseve të gatimit në temperaturë të lartë.