Pas përdorimit të antibiotikëve, 60-vjeçares i bëhet gjuha e zezë dhe me qime

Një grua rreth të 60-ave u trondit, kur gjuha e saj u bë e zezë dhe me qime, pasi pësoi një reagim të çuditshëm ndaj antibiotikëve.

Pacientja, në të 60-at e saj, kishte përdorur minociklinë, e përdorur për të trajtuar gjithçka, nga aknet tek pneumonia, për të lehtësuar efektin anësor të kimioterapisë së saj.

Ajo vuante nga kanceri rektal dhe filloi trajtimin 14 muaj më parë në Japoni, sipas British Medical Journal Case Reports.

Kazuhide Takata dhe Fumihito Hirai, nga Fakulteti i Mjekësisë i Universitetit Fukuoka, thanë se pacienti erdhi për herë të parë pas disa muajsh, për trajtimin e hepatitit B. Por mjekët zbuluan se fytyra e gruas ishte bërë gri.

Ata mbetën të shtangur kur pacientja hapi gojën dhe panë gjuhën e zezë dhe me qime.

Kjo simptomë quhet “gjuhë e flokëve të zeza” (BFT), një gjendje e padëmshme e shkaktuar nga pakujdesia e higjienës orale.

Mjekët menduan se kjo gjendje në gjuhën e pacientit ishte për shkak të marrjes së minociklinës, një nga disa antibiotikë që mund të shkaktojnë këtë efekt anësor.

Njollat gri në fytyrën e saj, thanë mjekët, ishin ‘karakteristikë e dëmtimit të lëkurës të shkaktuar nga minociklina’.

Gjashtë javë më vonë, pigmentimi i saj në fytyrë u përmirësuan dukshëm.

Gjendje BFT shoqërohet me gunga të panumërta që mbulojnë gjuhën, të quajtura papilla, të zeza dhe, për shkak të grumbullimit të qelizave të vdekura të lëkurës, dalin jashtë si qime.

Bakteret gjithashtu mund të ngatërrohen në gjuhë, si majaja, duhani, ushqimi dhe të gjitha llojet e substancave të tjera me erë të keqe, duke i dhënë gjuhës një pamje me ngjyrë të zezë.

Era e keqe e gojës është, një simptomë e kësaj gjendje.

Njerëzit gjithashtu mund të ndiejnë se një shije metali, por BHT, sado alarmante që duket, nuk është diçka për t’u trembur.

Mjafton të përdorni një dietë e lëngshme sepse ushqimet e ngurta gërvishtin gjuhën e qelizave të vdekura të lëkurës ose shmangien e pirjes së duhanit.

Me kalimin e kohës, ngjyra e zezë e gjuhës do të zbehet, pasi njerëzit këshillohen të lajnë gjuhën e tyre për të hequr qelizat e vdekura të lëkurës dhe të pinë shumë ujë.