Lind foshnja e parë nga ADN-ja e tre personave, në Mbretërinë e Bashkuar

Një foshnjë ka lindur duke përdorur ADN-në e tre personave për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar, ka konfirmuar rregullatori i fertilitetit.

Shumica e ADN-së së tyre vjen nga dy prindërit e tyre dhe rreth 0.1% nga një grua e tretë, donatore. Teknika pioniere është një përpjekje për të parandaluar që fëmijët të lindin me sëmundje mitokondriale.

Deri në pesë foshnja të tilla kanë lindur, por nuk janë dhënë detaje të mëtejshme.

Sëmundjet mitokondriale janë të pashërueshme dhe mund të jenë fatale brenda ditëve apo edhe orëve pas lindjes. Disa familje kanë humbur shumë fëmijë dhe kjo teknikë, shihet si e vetmja mundësi që ato të kenë një fëmijë të shëndoshë të tyren.

Mitokondritë janë ndarjet e vogla brenda pothuajse çdo qelize të trupit, që konvertojnë ushqimin në energji të përdorshme.

Mitokondritë e dëmtuara nuk ushqejnë trupin dhe çojnë në dëmtim të trurit, humbje të muskujve, dështim të zemrës dhe verbëri.

Ato transmetohen vetëm nga nëna. Pra, trajtimi i dhurimit mitokondrial është një formë e modifikuar e IVF që përdor mitokondri nga një vezë e shëndetshme dhuruese.

Sidoqoftë, mitokondritë kanë informacionin e tyre gjenetik ose ADN-në që do të thotë se teknikisht fëmijët që lindin, trashëgojnë ADN-në nga prindërit e tyre dhe një grimcë nga dhuruesi gjithashtu. Ky është një ndryshim i përhershëm që do të përcillet brez pas brezi.

Kjo ADN dhuruese është e rëndësishme vetëm për krijimin e mitokondrive efektive, nuk ndikon në tipare të tjera si pamja e jashtme dhe nuk përbën një “prind të tretë”.

Teknika u prezantua në Newcastle, për të lejuar lindjen e foshnjave të tilla në MB në 2015. Megjithatë, Mbretëria e Bashkuar nuk bëri menjëherë përpara. Foshnja e parë e lindur me këtë teknikë ishte në një familje jordaneze që po trajtohej në SHBA në vitin 2016.

Autoriteti i Fertilizimit dhe Embriologjisë Njerëzore (HFEA) po thotë se “më pak se pesë” foshnja kanë lindur që nga 20 prilli 2023.

Këto detaje të kufizuara kanë dalë pas një kërkese për Lirinë e Informacionit nga gazeta Guardian.

“Lajmet se një numër i vogël foshnjash me mitokondri të dhuruara kanë lindur tani në MB, është hapi tjetër, në atë që ndoshta do të mbetet një proces i ngadaltë dhe i kujdesshëm i vlerësimit dhe rafinimit të dhurimit mitokondrial,” tha Sarah Norcross, drejtoresha e Progress. Besimi Arsimor.

Nuk ka pasur asnjë fjalë nga skuadrat në Newcastle, kështu që është ende e pasigurt nëse teknika ishte e suksesshme.

Prof Robin Lovell-Badge, nga Instituti i Kërkimeve Francis Crick, tha: Do të jetë interesante të dihet se sa mirë funksionoi teknika e terapisë zëvendësuese mitokondriale në një nivel praktik, nëse foshnjat janë pa sëmundje mitokondriale dhe nëse ka ndonjë rrezik që disa prej tyre do të shfaqin probleme më vonë në jetë.

Teknikisht ekziston rreziku i “kthimit”, ku çdo mitokondri me defekt që bartet, mund të rritet në numër dhe të rezultojë në sëmundje.

Dikur ishte vlerësuar se deri në 150 foshnja të tilla mund të lindnin çdo vit në MB.