“Nxehet” lufta! Polonia do nisë avionë luftarakë në Ukrainë, e para nga një vend i NATO

Presidenti i Polonisë, Andrzej Duda, tha të enjten se vendi i tij do të transferojë katër nga avionët luftëtarë MIG të projektuar nga sovjetikët në Ukrainë ditët e ardhshme.

Kjo do të shënonte dërgimin e parë të avionëve nga një vend i NATO-s.

Sidoqoftë, dorëzimi i premtuar ende nuk I përmbush kërkesat e Ukrainës, për F-16 më të avancuara nga Shtetet e Bashkuara.

Polonia premtoi për herë të parë dërgimin e avionëve të tillë një vit më parë, në javët e para të pushtimit të plotë të Rusisë, por deri më tani nuk ka dërguar asnjë.

Çështja e pajisjes së Ukrainës me avionë luftarakë ka qenë një çështje e diskutueshme midis aleatëve të vendit.

Z. Duda e bëri njoftimin në Varshavë, pas një takimi me presidentin e ri të Republikës Çeke, Petr Pavel, një gjeneral në pension dhe ish-kryetar i Komitetit Ushtarak të NATO-s. Z. Duda tha se dorëzimi i shpejtë i katër MIG-ve në Ukrainë do të ndiqej “gradualisht” nga më shumë se dhjetëra avionë të tjerë që Polonia ka në rezervat e saj, pasi të ishin riparuar dhe përgatitur për luftim.

Ai tha se Forcat Ajrore të Polonisë do të zëvendësojnë avionët me FA-50 nga Koreja e Jugut, i pari prej të cilëve pritet të dorëzohet më vonë këtë vit, dhe F-35 të porositur nga Shtetet e Bashkuara.

Zyrtarët polakë, përfshirë ministrin e Mbrojtjes Mariusz Blaszczak, kishin thënë më parë se vendi i tyre ishte gati t’i dërgonte Ukrainës të gjithë flotën e saj të MIG-29 – që mendohet se janë rreth 28, por jo të gjitha operacionale – por vetëm “brenda kornizës së një koalicioni më të madh” të vendeve që përdorin edhe avionët. Z. Duda nuk përmendi asnjë kusht të tillë të enjten.