Një tjetër e dhënë për origjinën e Covid-19/ Nga cila kafshë u infektuan njerëzit e parë?

Ekziston një e dhënë e re joshëse në kërkimin e origjinës së pandemisë Covid-19.

Një analizë e re e materialit gjenetik e mbledhur nga janari deri në mars 2020 në tregun e ushqimeve të detit Huanan në Wuhan, Kinë, ka zbuluar ADN-në e kafshëve në mostrat tashmë të njohura si pozitive për SARS-CoV-2, koronavirusi që shkakton Covid-19.

Një sasi e konsiderueshme e asaj ADN-je duket se i përket kafshëve të njohura si rakun, të cilët dihej se tregtoheshin në treg, sipas zyrtarëve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, të cilët trajtuan provat e reja në një konferencë shtypi të premten.

Lidhja me qentë rakun doli në dritë pasi studiuesit kinezë ndanë sekuenca gjenetike të papërpunuara të marra nga ekzemplarët e mbledhur në treg në fillim të pandemisë. Sekuencat u ngarkuan në fund të janarit 2023, në sitin e shkëmbimit të të dhënave GISAID, por së fundi janë hequr.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish i vuri re dhe i shkarkoi për studime të mëtejshme, thanë të premten zyrtarët e OBSH-së.

Gjetjet e reja – të cilat ende nuk janë postuar publikisht – nuk e zgjidhin çështjen se si filloi pandemia. Ata nuk vërtetojnë se qentë rakun ishin të infektuar me SARS-CoV-2, as nuk provojnë se qentë rakun ishin kafshët që infektuan njerëzit e parë.

Detajet e analizës ndërkombëtare u raportuan për herë të parë të enjten nga The Atlantic.