​Vuçiç: Mund të diskutojmë gjithçka, përveç njohjes

“Serbia është e gatshme të punojë në zbatimin e shumë gjërave nga plani, por ne kemi shprehur një kundërshtim të qartë të madh. Kjo është ajo që i thashë Macron-it dhe Scholz-it në Mynih, dhe të gjithë liderëve të mëdhenj. Bëhet fjalë për atë se nuk mund të flasim për njohje reciproke, njohje, dhe hyrje të Kosovës në OKB”, tha presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç, gjatë një dalje publike.

Presidenti Vuçiç tha se qarkullimi i mallrave dhe shërbimeve është shëruese, që ne të jetojmë të qetë dhe askush të mos qëllojë mbi fëmijët tanë në Kosovë.

“Por çështjet kyçe që kanë të bëjnë me Kushtetutën e Serbisë i kam thënë pa mëdyshje dhe në çdo vend publikisht dhe qartë. Forca e qëndrimit të Serbisë është pikërisht në këtë. Dhe pse mendoni se nuk kam nënshkruar asgjë, për të cilën kanë thënë se do të nënshkruaj. Ke një deklaratë mendova, mendoja se njeriu ishte i ndershëm dhe u befasova në parlament, shtetasi francez Millosh Jovanoviç publikoi në Instagram se jam tradhtar që dua të firmos ndarjen e Kosovës. Dy ditë më vonë, ja asgjë nuk është nënshkruar në Bruksel”, theksoi Vuçiç.

“Luftëtarët e tastierës duan të shkojnë në luftë me fëmijët e të tjerëve, le të bëjmë kompromise racionale”

Vuçiç theksoi se është e rëndësishme që Serbia të mbrojë paqen, fëmijët e saj dhe interesat kombëtare.

“Luftëtarët e tastierës”, siç tha ai, duan të luftojnë fëmijët e të tjerëve dhe kur shkojnë në Kosovë thonë se nuk i lejuan për shkak të testit p-si-ar.

Ai ka thënë se 99.99 për qind e shqiptarëve janë për Kosovën e pavarur dhe ka theksuar se kjo nuk do të ndryshojë.

“Hajde të bëjmë kompromise racionale që kanë të bëjnë me jetën reale,” tha Vuçiç.

Ai ka shtuar se gjasat që propozimi të ndryshojë janë zero, ne jemi gati të negociojmë planin e zbatimit”

I pyetur se cilat janë shanset që propozimi evropian të ndryshojë, ai u përgjigj: “Kurrfare”.

Ai shpjegoi se udhërrëfyesi ka të bëjë me marrëveshjen për atë që do të zbatohet, por se “nuk do të zbatojë pranimin në OKB.

Ne, thotë, po bëjmë një plan implementues, prandaj Lajçak do të vijë në Prishtinë. “Ne jemi të gatshëm të negociojmë për planin e zbatimit, por këtë nuk do ta nënshkruaj”, tha Vuçiç.