Shqiptarët ‘çajnë’ vetë para për të gjetur punën, vetëpunësimi rekord në Europë

Shqiptarët ‘çajnë’ vetë para për të gjetur punën, vetëpunësimi rekord në Europë

Te Vetpunesuar

Për të siguruar jetesën, një pjesë e madhe e shqiptarëve nuk varen as nga shteti dhe as nga sipërmarrjet e mëdha, por, shpesh në mungesë të alternativave të punësimit, hapin vetë një biznes.

Shqipëria mban rekord për numrin e lartë të bareve, restoranteve, dyqaneve të veshjeve, marketeve të vogla, apo shërbimeve si parukeri, riparim këpucësh, rrobaqepësi të vogla etj, që i gjen në çdo lagjeve të qyteteve, sidomos atyre të mëdha.

Të dhënat e Eurostat tregojnë se vendi ka përqindjen më të lartë të të vetëpunësuarve në Europë, në 35% të totalit, një peshë që është dukshëm mbi shtetet e tjera të rajonit dhe mesataren e Bashkimit Europian.

E dhëna jepet në një raport te fundit të Komisionit Europian për kushtet e punës dhe implikimet në të ardhmen. Sondazhi realizohet një herë në pesë vjet përmes anketimeve me 70,000 punëtorë në 36 vende europiane.

Këtu përfshihen shtetet anëtare të BE-së, Mbretëria e Bashkuar, Norvegjia, Zvicra, Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia.

Sipas raportit, vetëpunësimi ka rënë paksa në BE gjatë viteve, nga 10.2% në 2010 në 8.9% në 2021, edhe pse më shumë për burrat (ulje 1.6 pikë përqindje) sesa për gratë (0.8 pikë përqindje rënie). Vetëpunësimi ishte më i zakonshmi në vendet jashtë BE-së, veçanërisht në Shqipëri (35% e të gjithë punëtorëve) dhe Serbia (16% e të gjithë punëtorëve).

Ndër vendet anëtare të BE-së, Greqia (16%), Polonia dhe Italia (të dyja 15%) kishin përqindjet më të larta. Vetëpunësimi i personave të varur ekonomikisht ishte më i zakonshëm në Shqipëri (11%), Kosovë (5%) dhe Serbi (4%).

Ndër të vetëpunësuarit, ata me të punësuar mbizotëronin në sektorët e tregtisë dhe hotelerisë, ndërtimit dhe industrisë. Punëtorët e pavarur të vetëpunësuar kishin më shumë gjasa se punonjësit e tjerë të vetëpunësuar të punonin në sektorin e ‘shërbimeve të tjera’ (një grup i gjerë që përfshin informacionin dhe komunikimin, shërbimet administrative, shërbimet profesionale dhe shkencore, dhe sektorët e artit dhe argëtimit) dhe në sektori i arsimit, ndërsa përqindjet më të larta të punëtorëve të pavarur të pavarur ekonomikisht të varur punonin në sektorët e bujqësisë dhe kujdesit shëndetësor.

Ndonëse vitet e fundit konkurrenca është rritur për dyqanet e vogla, si rrjedhojë e zinxhirit të supermarketeve dhe qendrave tregtare, sërish përqindja e të vetëpunësuarve vijon të mbetet e lartë.

Një faktor që vlerësohet të ketë ndikuar është kalimi i një pjese të punësuarve me paga të larta si të vetëpunësuar, në një tentativë për të shmangur taksat e larta mbi pagën (shënim i Monitor).

/Monitor


Këtë e pëlqejnë %d blogues: