“Lumi i Ballkanit” i njohur për peizazhet mahnitëse kthehet në një vendgrumbullim mbeturinash

Mbetjet nga depot buzë lumit Drina në Vishegrad në Bosnje-Hercegovinën lindore të keqmenaxhuara, kanë bërë që një qilim i madh me mbeturina të shtrihet në të gjithë gjerësinë e ujit.

Aktivistët e mjedisit thonë se bllokimi i shkaktuar e ka kthyer qytetin në një vend jozyrtar rajonal të mbetjeve.

Shirat e rrëmbyeshëm dhe moti jashtëzakonisht i ngrohtë gjatë javës së kaluar kanë bërë që shumë lumenj dhe përrenj në Bosnjë, Serbi dhe Mal të Zi të vërshojnë, duke përmbytur zonat përreth dhe duke detyruar shumë njerëz të largohen nga shtëpitë e tyre.

Kjo nuk është hera e parë që zona mbushet me plehra, me të njëjtën situatë të ndodhur në vitin 2021, duke rrezikuar ekosistemin vendas dhe shëndetin e njerëzve.

Lumi Drina – i cili ka një ngjyrë të gjelbër intensive për shkak të terrenit gëlqeror, kalon 346 km nga malet e Malit të Zi veriperëndimor përmes Serbisë dhe Bosnjës.

Rreth 10,000 metra kub mbeturina vlerësohet të jenë mbledhur pas barrierës ditët e fundit. E njëjta sasi është tërhequr vitet e fundit nga ajo zonë e lumit.

Heqja e mbetjeve mund të zgjasë deri në gjashtë muaj dhe do të përfundojë në vendgrumbullim.