Ja se kur duhet ta konsumoni secilin vakt për një organizëm të shëndetshëm!

Studimet tregojnë se për një shëndet optimal, është më mirë të konsumoni pjesën më të madhe të kalorive më herët gjatë ditës sesa më vonë, për shembull duke ngrënë një mëngjes të bollshëm, një drekë modeste dhe një darkë të vogël.

Ky model i të ngrënit përputhet me ritmet tona cirkadiane, orën e lindur 24-orëshe që rregullon shumë aspekte të shëndetit tonë, nga luhatjet tona hormonale ditore dhe temperaturat e trupit e deri te ciklet tona gjumë-zgjim.

Për shkak të mënyrës se si funksionojnë orët tona të brendshme, trupat tanë janë të përgatitur për të tretur dhe metabolizuar ushqimin herët gjatë ditës. Ndërsa dita përparon, metabolizmi ynë bëhet më pak efikas. Studimet tregojnë se një vakt i konsumuar në orën 9 të mëngjesit mund të ketë efekte metabolike shumë të ndryshme sesa i njëjti vakt i konsumuar në orën 21:00.

Studimi i kohës së ngrënies së vaktit

Kjo fushë kërkimore në zhvillim, e njohur si krono-ushqyerja, përfaqëson një ndryshim paradigme në mënyrën se si studiuesit e të ushqyerit mendojnë për ushqimin dhe shëndetin.

Në vend që të fokusohen vetëm te lëndët ushqyese dhe kaloritë, shkencëtarët po shikojnë gjithnjë e më shumë kohën e vaktit dhe zbulojnë se mund të ketë efekte të habitshme në peshën tuaj, oreksin, rrezikun e sëmundjeve kronike dhe aftësinë e trupit tuaj për të djegur dhe ruajtur yndyrën.

Marta Garaulet, një profesore e fiziologjisë dhe të ushqyerit. në Universitetin e Murcias në Spanjë thotë: “Kjo është diçka që deri vonë askush në ushqim nuk e kishte parë. Gjithmonë ka qenë në diskutim ajo që hani dhe cila është përmbajtja energjetike e ushqimit tuaj ose karbohidratet, proteinat dhe yndyrat.”

Në ditët e sotme, është e zakonshme që njerëzit të anashkalojnë mëngjesin dhe të hanë ushqim gjatë natës pas një dite të gjatë në punë. Studiuesit thonë se sa herë që është e mundur, do të ishte më mirë të bënit të kundërtën , ose të paktën ta lini darkën tuaj disa orë më përpara nga koha e gjumit.

Garaulet ka zbuluar në kërkimin e saj se edhe në vendlindjen e saj, Spanjë, e cila është e famshme për kulturën e saj të ngrënies vonë, njerëzit që zakonisht hanë një drekë të madhe mesdite dhe një darkë të lehtë zhvillojnë më pak probleme metabolike sesa njerëzit që konsumojnë shumë kalori gjatë natës.

“Në Spanjë vakti ynë kryesor është në mes të ditës, nga ora 14 deri në 15. Ne hamë 35 deri në 40% të kalorive tona në mes të ditës. Edhe pse hamë darkë vonë, nuk hamë shumë”, tha ajo.