Inside Story/ Shkakton kancer si mbahet i fshehtë përdorimi i vajit të palmës tek bulmeti

Në të gjithë botën ka produkte që bëhen me vaj palme. Nëse ky vaj përdoret në sasi të vogël nuk është i rrezikshëm për shëndetin.

Problemi qëndron se në vendin tonë jo të gjithë e deklarojnë vajin e palmës që përdorin. Konsumimi i shumë produkteve me vaj palme mund të çojë në rritjen e sëmundjeve kancerogjene në popullatë.

Nëse bëjmë një vëzhgim të shpejtë në marketet tona sa i përket etiketave që kanë vendosur vetë prodhuesit, nuk figurojnë që të përmendet vaji i palmës. Ai përmendet si yndyrë bimore në produkte të ndryshme. Megjithatë duhet të dimë se shumë produkte që tregtohen në markete përmbajnë vaj palme.

Këtu mund të përmendim patatinat, ëmbëlsirat, djathin, gjalpin, ushqimet e konservuara etj.
Në vitin 2021 u publikua një studim në Spanjë ku fliste për ndikimin që ka vaji i palmës te të sëmurët kronik dhe jo vetëm.

Sipas studimit tregohet se vaji i palmës ndikon në rritjen e qelizave kancerogjene. Por të rriskuar janë edhe qytetarët e shëndetshëm apo edhe fëmijët të cilët konsumojnë produkte me përmbajtje apo të gatuara me vaji palme.