A duhet të bëjmë stërvitje kur jemi të lodhur apo pa gjumë? Ja ç’thonë ekspertët

Është fundi i një dite tjetër të gjatë në zyrë pas një gjumi të dobët të natës. Si zakonisht, ju jeni të rraskapitur, por dëshironi të ndaloni në palestër rrugës për në shtëpi për të marrë stërvitjen që ju nevojitet për të qëndruar të shëndetshëm.

A duhet të stërviteni në këto raste?

“Kjo është padyshim një marrëdhënie e dyanshme, jo njëra apo tjetra”, tha Dr. Phyllis Zee.

“Së pari, ka të dhëna të qarta që tregojnë se stërvitja e rregullt përmirëson cilësinë e gjumit-ushtrimet e moderuara në mëngjes, pasdite ose shumë herët në mbrëmje mund të përmirësojnë gjumin e thellë”, tha Zee.

Gjumi i thellë është faza e shërimit në të cilën trupi juaj riparohet dhe rigjenerohet. I quajtur edhe gjumë me valë të ngadalta, ai mund të arrihet vetëm nëse cilësia e gjumit është e mirë, me pak ose aspak ndërprerje gjatë natës.

“Kërkimet tregojnë gjithashtu se nëse flini më mirë, ka më shumë gjasa të jeni në gjendje të angazhoheni në stërvitje dhe nivelet e aktivitetit tuaj fizik do të jenë më të larta”, tha Zee.

“Pa gjumë, muskujt tuaj nuk mund të rikuperohen nga stresi që u shkaktoni gjatë stërvitjeve. Nuk të bën shumë mirë të vazhdosh të stërvisësh muskujt pa u dhënë atyre kohë për t’u rikuperuar dhe për t’u bërë më të fortë”, tha Dasgupta.

Përveç kësaj, ju keni më shumë gjasa të pësoni një lëndim kur jeni të rraskapitur, shpjegoi ai, për shkak të reagimit të ngadalësuar nga truri juaj i lodhur që punon për të marrë vendime gjatë stërvitjes ose sportit.