3 mite të të ushqyerit që i keni ditur gabim tërë jetën!

Në fakt, ushqimi i shëndetshëm nuk duhet të jetë i ndërlikuar nëse jeni të armatosur me informacionin e duhur. Për t’ju ndihmuar të deshifroni se çfarë është e vërtetë, revista “Chatelaine” ka biseduar me dietologen dhe biokimisten e regjistruar Maryam Naslafkih, një partnere e Danone Kanada, për të thyer disa mite dhe keqkuptime të zakonshme rreth të ushqyerit.

Miti nr.1: Duhet të shmangni kosin me shije

Kosi i thjeshtë dhe me shije mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme. Maryam thotë:

“Kosi, në përgjithësi, është një ushqim që përmban disa lëndë ushqyese kryesore që luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin tonë, duke përfshirë kalciumin, riboflavinën, vitaminën B12, zinkun, kaliumin, fosforin dhe selenin. Ashtu si kosi i thjeshtë, jogurtet me aromë përmbajnë sheqerna natyrale (laktozë), por gjithashtu përmbajnë sheqerna të shtuara në sasi të ndryshueshme. Dëshmitë shkencore sugjerojnë se njerëzit që hanë kos, pa marrë parasysh nëse është i thjeshtë apo me shije priren të kenë një rrezik më të ulët të shtimit të peshës dhe diabetit të tipit 2. Pra, edhe pse shumica e jogurteve me shije përmbajnë sheqerna të shtuara, kjo nuk ul automatikisht vlerën ushqyese të kosit”, thotë Maryam.

Miti nr.2: Karbohidratet janë të këqija

Karbohidratet luajnë një rol të rëndësishëm në dietën tonë.

Dietologia shpjegon: “Është e rëndësishme të përfshijmë çdo ditë një formë të karbohidrateve pasi ato veprojnë si burimi kryesor i energjisë së përdorur nga trupi ynë.”

Karbohidratet gjenden natyrshëm në ushqime ushqyese si drithërat, frutat, perimet, bishtajoret dhe produktet e qumështit. Drithërat integrale janë të larta në fibra dietike dhe vitamina B, dhe disa lloje të fibrave mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit në gjak dhe mund të përmirësojnë rregullsinë. Frutat dhe perimet janë të mbushura me fibra, vitamina dhe minerale, ndërsa bishtajoret janë burime të gjithanshme të proteinave dhe fibrave me bazë bimore. Qumështi dhe kosi përmbajnë laktozë, një karbohidrate natyrale, dhe gjithashtu mund të jetë një burim i disa lëndëve ushqyese për shëndetin e kockave, si proteina të plota, kalcium dhe vitaminë D.

” Ushqimet e pasura me karbohidrate si pjekjet e pjekura, ëmbëlsirat dhe çokollata nuk ofrojnë shumë lëndë ushqyese thelbësore dhe për këtë arsye duhen kufizuar. Ka të bëjë gjithçka me cilësinë kundrejt sasisë”, thekson Naslafkih.

Miti nr.3: Njerëzit me intolerancë ndaj laktozës duhet të shmangin plotësisht bulmetin

Biokimistja thotë: “Shumica e njerëzve me intolerancë ndaj laktozës ende mund të menaxhojnë një sasi të caktuar të laktozës pa shqetësime të tretjes. Për shembull, ata zakonisht mund ta tolerojnë kosin për shkak të kulturave të gjalla që mund të përmirësojnë tretjen e laktozës, si dhe djathrave të vjetra që përmbajnë pak ose aspak laktozë. Ekzistojnë gjithashtu produkte qumështi pa laktozë dhe alternativa me bazë bimore të fortifikuara me lëndë ushqyese si kalciumi dhe vitamina D.”

Mënyra më e mirë për të ruajtur shëndetin tuaj, është të krijoni më shumë vend për perimet, frutat, drithërat dhe ushqimet proteinike me bazë bimore në pjatat tona dhe të përfshini burime të kalciumit, si qumështi apo pijet me bazë bimore në të gjitha vaktet, duke mos harruar të mos konsumoni sa më shumë ushqime të lehta.