Polonia ngre gatishmërinë ushtarake

Zëdhënësi i qeverisë polake Piotr Muller ka konfirmuar se ka pasur një shpërthim që vrau dy shtetas polakë.

Polonia po rrit gatishmërinë e njësive të saj ushtarake dhe po verifikon nëse ka nevojë të aktivizojmë Nenin Katërt të NATO-s.

Sipas nenit: “Palët do të konsultohen së bashku sa herë që, sipas mendimit të ndonjërës prej tyre, kërcënohet integriteti territorial, pavarësia politike ose siguria e ndonjërës prej Palëve”.

“Kush e gjuajti raketën është e paqartë,” thaJ Andrés Gannon, një ekspert sigurie në Këshillin e SHBA për Marrëdhëniet me Jashtë, i cili pajtohet se mund të jetë një S-300.

“Ne e dimë se Rusia ka përdorur S-300 për sulme tokësore edhe pse është një sistem i mbrojtjes ajrore, por Ukraina i përdor ato gjithashtu për mbrojtjen ajrore kundër raketave të lundrimit.”

Dr Justin Bronck, një bashkëpunëtor i lartë në grupin e ekspertëve Rusi, pajtohet se mund të jetë një S-300, por ende nuk ka prova të mjaftueshme për ta identifikuar atë.