Historike në SHBA/Adoleshentja transgjinore, Brian fiton çmimin “Miss Amerika”!

Në Shtetet e Bashkuara këtë javë një adoleshente e quajtur Brian u bë ai që mendohet të jetë personi i parë transgjinor që fitoi titullin “Miss America”.

Një ngjarje historike. Brian Nguyen, 19 vjeçe, u emërua “Miss Greater Derry 2023” në një konkurs të mbajtur nga organizata Miss America, me fituesin e zgjedhur si përfaqësuese për të marrë pjesë në konkursin Miss New Hampshire, fituesi i të cilit përparon përpara si pjesëmarrëse për zona në konkursin Miss America.

Konkursi vjetor – i cili daton në vitet 1920 – është i hapur për gratë nga e gjithë SHBA, të moshës 17 dhe 25 vjeç. Miss America thotë se tani gjykon konkurrentet mbi performancat e tyre të talenteve dhe intervistat e tyre. Ngjarja zakonisht shikohet nga miliona kur transmetohet në televizion në të gjithë vendin. Me kalimin e viteve është akuzuar për seksizëm nga kritikët. Vetë organizata thekson:

Perceptimi publik i Miss America është një transmetim televiziv për një natë, por në realitet është shumë më tepër. Ky program unik është një mundësi gjatë gjithë vitit për gratë që të fitojnë bursa, të zgjerojnë rrjetet e tyre, të fitojnë aftësi të vlefshme për jetën dhe karrierën dhe të bëjnë ndryshime në komunitetet e tyre. Për më shumë se 100 vjet, ne kemi qenë të përkushtuar për të fuqizuar avokatët dhe udhëheqësit e së nesërmes, dhe ne sapo kemi filluar.

Për zonën Derry të New Hampshire, ngjarja e Bursave ‘Miss Greater Derry’ filloi në 1986 për të “ofruar bursa për gratë e reja midis grupmoshës 17 dhe 24”, veçanërisht “për gratë që jetojnë në zonën Greater Derry duke njohur arritjet e tyre në aftësitë shkollore, talenti, karakteri, shërbimi ndaj komunitetit dhe ekuilibri.

Miss Greater Derry e re për vitin 2023 e përshkruar si një “modele plus size dhe avokate për gratë e margjinalizuara” është 19-vjeçarja, influencer e mediave sociale vietnamezo-amerikane, Brian. Studentja e kolegjit, e cila studion për menaxhim biznesi, tha në Instagram:

Në historinë 100-vjeçare të Miss America, unë jam bërë zyrtarisht titullarja e PARË transgjinore brenda Organizatës Miss America. Asnjë fjalë nuk mund ta përshkruaj ndjenjën e të paturit mundësinë për t’i shërbyer komunitetit tim dhe për të përfaqësuar komunitetin tim për herë të parë në Miss New Hampshire. Jam shumë e nderuar që kurorëzohem Miss-i juaj i ri Greater Derry 2023 dhe jam i emocionuar t’ju tregoj të gjithëve se çfarë kam në krahët e mi.

Mbështetësit thanë se fitorja ishte “e pabesueshme”. Por shumë u shprehën të zemëruar edhe në rrjetin social Twitter.