Fitonin 400 euro në minutë/ Zbërthehet skema e mashtrimit të call center-ave në Shqipëri

Agjentët e Mossos d’Esquadra dhe Guardia Civil kanë kryer gjashtë kontrolle në call center të vendosura në Elbasan, Tiranë dhe Vlorë, të cilat janë pasuar me dy arrestime e 16 hetime.

Sipas autoriteteve vendase numri i të mashtruarve në Spanjë mund të kalojë 17,000 dhe se call centerat fitonin 400 euro në minutë. Mendohet se të kenë fituar rreth 2.4 miliardë euro nga kryerja e aktivitetit të tyre.

Garda Civile dhe Mossos d’Esquadra kanë kryer dy arrestime në Shqipëri, në kuadër të një pajisjeje të gjerë të kryer në 8 dhe 9 nëntor për çmontimin e një organizate kriminale transnacionale, e cila mashtronte viktimat e saj nëpërmjet investimeve të supozuara në kriptovaluta.

Fillimi i funksionimit:

Nisja e hetimit daton në vitin 2018, kur u morën ankesat e para nga Mossos d’Esquadra dhe Garda Civile. Në të parën, një grua e moshuar raportoi se i ishin vjedhur më shumë se 800 mijë euro, duke shpjeguar në denoncimin e saj se mashtrimi kishte ndodhur nga një telefonatë në të cilën një “ekspert financiar” i propozoi të bënte investime.

Në parim, gruas i duhej të transferonte vetëm 250 euro, por fitimet e mëdha që mashtruesit pretendonin se merrnin, bënë që ajo të përfundonte duke investuar shuma të konsiderueshme parash. Në atë kohë, organizata kriminale instaloi në kompjuterin e viktimës një program për të kontrolluar të gjitha lëvizjet e tij financiare, duke bërë që të humbiste kursimet që kishte në llogaritë bankare.

Agjentët e rremë kontaktuan viktimat nga qendrat e thirrjeve të vendosura në Shqipëri, duke manipuluar investitorët e mundshëm me teknika bindëse dhe duke ofruar përfitime të mëdha nga investimet e vogla. Në të vërtetë ata i mashtruan për të bërë investime në platformat e internetit të kontrolluara nga organizata kriminale.

Investimet fillestare ishin 250 euro dhe së shpejti ata informuan viktimën për përfitime të supozuara të mëdha, kështu që besimi ndaj ndërmjetësit të tyre u zhvillua në mënyrë të favorshme dhe bëri që ata të vazhdonin të depozitonin më shumë para në platformë, duke qenë në gjendje të transferonin qindra mijëra euro në të gjithë marrëdhënien tuaj me mbajtësin tuaj. Me këto të dhëna të rreme, ndërmjetësit e supozuar i bënë investitorit të besonte se fitimet e tyre u shumëfishuan në mënyrë eksponenciale, duke ndihmuar në ruajtjen e interesit të tyre për investimin.

Nga ana tjetër gjatë procesit, mashtruesi arriti të detyronte viktimën e tij të autorizonte instalimin e softuerit të aksesit në distancë në kompjuterin e tij personal dhe në këtë mënyrë i siguroi akses në informacionin bankar dhe fjalëkalimet e llogarisë.

Kur investitori donte të tërhiqte të gjitha ose një pjesë të fitimeve të marra, mashtruesi kërkonte më shumë para për të qenë në gjendje të tërhiqte fondet me justifikime të ndryshme, si pagimi i taksave ose dështimet e supozuara të sistemit. Në rast se viktima nuk merrte më shumë investime, organizata aksesonte informacionin personal bankar dhe zbrazi llogaritë.

Koordinimi dhe promovimi i operacionit:

Në fillim të hetimit, Mossos d’Esquadra zbuloi më shumë se njëqind faqe interneti të kontrolluara nga organizata kriminale dhe u verifikua se ekzistonte një kompani që po hetohej nga Njësitë e Gardës Civile, për këtë arsye në mesin e vitit 2019 u krijua një Ekip i Përbashkët Hetimor (ECI) midis të dy organeve.

Fakti që kishte vende të tjera evropiane që po hetonin këtë lloj mashtrimi, bëri që tqë ketë një një hetim ndërkombëtar që është koordinuar nga Eurojust, në të cilin kanë marrë pjesë bashkërisht njësi nga forca të ndryshme policore të shtrira në të gjithë Evropën. Shquhen njësitë e hetimit të Gardës Civile, Mossos d’Esquadra i Divizionit të Hetimit Kriminal (DIC) dhe policia e Gjermanisë, Suedisë, Finlandës, Letonisë, Shqipërisë, Ukrainës dhe Gjeorgjisë.

Eurojust krijoi një Ekip të Përbashkët Hetimor (EPH) në vitin 2020 midis të gjitha vendeve pjesëmarrëse dhe për dy vjet ka koordinuar hetimet, ekzekutimin e urdhërarresteve ndërkombëtare, urdhër-arresteve evropiane të hetimit dhe letërporosi në vendet e treta.

E gjithë kjo ishte pjesë e një rrjeti të madh ndërkombëtar dedikuar mashtrimit të një morie qytetarësh evropianë, megjithëse mund të identifikoheshin edhe viktima nga kontinente të tjera.

Nisur nga specializimi i organizatës kriminale, një nga degëzimet më të rëndësishme të saj qëndronte në qendrat e thirrjeve që ndodheshin në vendet në kufi me Bashkimin Evropian, si Shqipëria, Gjeorgjia, Maqedonia e Veriut, Andorra apo Ukraina. Nga këto janë kryer mashtrimet dhe hetuesit dyshuan që në fillim se ishte hallka e parë e zinxhirit, në lidhje me fluksin e parave në organizatë.

Specialistët e krimit kibernetik krijuan programe teknologjike për të arritur në thelbin e komplotit:

Hetimi ka qenë shumë kompleks duke pasur parasysh nivelin e sofistikuar të rrjetit kriminal. Ata kishin një ekip inxhinieri kompjuterik përgjegjës për zhvillimin e pjesës së dukshme që funksionon në internet, qendra telefonike me operatorë që flisnin disa gjuhë, kompani të përhapura në të gjithë botën për të lëvizur asetet dhe një grup financiar të aftë për të transferuar paratë e mashtruara në parajsat fiskale. dhe pastrimi i të ardhurave.

Për të kundërshtuar këtë strukturë dhe për të siguruar suksesin e hetimit, u krijua një ekip ekskluziv oficerësh policie me njohuri në programim dhe shkenca kompjuterike, të cilët kanë zhvilluar dhe gjeneruar mjete të reja për të zbuluar lëvizjet e organizatës dhe për të kryer një hetim që do t’i lejonte ata për të arritur në thelbin e komplotit të krimit.

Operacionet në Shqipëri në datat 8 dhe 9 nëntor:

Në datat 8 dhe 9 nëntor, në selinë e Eurojust-it në Hagë u aktivizua Qendra Koordinuese (CECOR), nga ku zhvillimi i një pajisjeje u drejtua njëkohësisht nga forca të ndryshme policore për aksionin e tyre në Shqipëri, Bullgari, Gjeorgji, Maqedoninë e Veriut dhe Ukrainë.

Numri total i aksioneve policore të kryera në vendet e shqyrtuara ka çuar në çmontimin e 15 call centerave, arrestimin e dy drejtuesve të lartë të organizatës në Shqipëri, identifikimin e 16 personave dhe ndërhyrjen e më shumë se 355 kompjuterëve, celularëve, tabletave dhe objekte të tjera elektronike me informacion përkatës për studiuesit. Gjatë kontrolleve, mjetet e kriptovalutave janë gjetur në kriptovaletat e ndryshme për një vlerë prej 16,000 euro,  përveç 25,000 euro në para cash.

Në aksionin e zhvilluar në Shqipëri, rreth 30 oficerë policie të Gardës Civile dhe Mossos d’Esquadra, në koordinim me policinë shqiptare, proceduan në çmontimin e gjashtë qendrave të thirrjeve të kontrolluara nga organizata kriminale e hetuar, nga të cilat mashtruesit kontaktuan viktimat e tyre.

Kontrolloni që faqet e internetit të jenë të ligjshme:

Përballë këtij mashtrimi masiv të mashtrimeve financiare online, parandalimi bëhet një masë thelbësore për të shmangur këto mafia kriminale. Për të shmangur këtë lloj mashtrimi, i cili mund të ketë pasoja shkatërruese, investitorëve u rekomandohet që të marrin të gjitha masat e sigurisë kur bëjnë investime online dhe të kontrollojnë nëse faqet e internetit i përkasin kompanive që operojnë në mënyrë legjitime në vendin tonë.

Në rast të marrjes së telefonatave të paplanifikuara nga persona të panjohur që ofrojnë fitime astronomike nga investimet me pak para, duhet të siguroheni gjithmonë për llojin e kompanisë që qëndron pas saj, në mënyrë që të mos bini në grackat e organizatave kriminale.