Akuzohet për cenim të privatësisë, Google do të paguajë një rekord prej 391 milionë dollaresh

Google do të paguajë 391.5 milionë dollarë pas akuzave se kompania ka cenuar privatësinë e përdoruesit, përfshirë këtu gjurmimin e tyre.

Gjigandi i teknologjisë gjurmoi vendndodhjen e përdoruesve që u larguan nga shërbimet e vendndodhjes në pajisjet e tyre, thanë 40 shtete amerikane.

Njohja e vendndodhjes së një përdoruesi i ndihmon reklamuesit të synojnë produktet. Dhe shërbimet e vendndodhjes ndihmojnë Google të gjenerojë 200 miliardë dollarë të ardhura vjetore nga reklamat.

Konsumatorët mendonin se duke kishin fikur opsionin e vendodhjes nuk mund të gjurmohen, por kompania i ka regjistruar fshehurazi lëvizjet e tyre dhe e ka përdorur këtë informacion për reklamuesit.

Google i është thënë të jetë transparent në lidhje me gjurmimin e vendndodhjes dhe të zhvillojë një faqe interneti që u tregon njerëzve për të dhënat që mbledh.

Prokurorët thanë se për vite me radhë Google i ka dhënë përparësi fitimit mbi privatësinë e përdoruesve të tij duke e cilësuar si dinak dhe mashtrues.

Ata thanë se se Google kishte mashtruar konsumatorët në lidhje me gjurmimin e vendndodhjes që të paktën që nga viti 2014, duke thyer ligjet shtetërore për mbrojtjen e konsumatorëve.

Kompanisë i është thënë të përmirësojë ndjeshëm kontrollet e përdoruesve dhe mënyrën se si zbulon gjurmimin e vendndodhjes, duke filluar nga viti 2023.

Muajin e kaluar, Google ra dakord t’i paguante Arizonës 85 milionë dollarë për çështje të ngjashme në lidhje me mënyrën se si mbledh të dhënat e vendndodhjes.