Zbulohet një plantacion me më shumë se 2000 bimë marijuane në Spanjë, arrestohet 38-vjeçari shqiptar, u gjet në një…

Zbulohet një plantacion me më shumë se 2000 bimë marijuane në Spanjë, arrestohet 38-vjeçari shqiptar, u gjet në një…

Droge Spanje

Policia Gjyqësore e Gardës Civile të Casetas dhe Alfajarín, ka zbuluar një plantacion me më shumë se 2,000 bimë marijuanë që ishin kultivuar në një vend në komunën El Burgo de Ebro dhe arrestoi personin përgjegjës për kujdesin e saj për krime kundër shëndetit publik, për kultivimin ose përgatitjen e drogës dhe krimet kundër trashëgimisë natyrore.

Operacioni u zhvillua më 15 shtator kur agjentët e sigurimit, ndërsa ishin në detyrë në zonat rurale, lokalizuan një plantacion të madh marijuane në një zonë të El Burgo de Ebro.

Nisur nga përmasat e kësaj kulture, ata njoftuan specialistët e Policisë Gjyqësore të Casetas, të cilët u zhvendosën me shpejtësi në vendngjarje. Gjatë këqyrjes së tokës, agjentët gjetën një 38-vjeçar shqiptar, i cili ndodhej brenda plantacionit, pranë një kasolle të vogël të ndërtuar me dorë dhe që u arrestua menjëherë nga Garda Civile.

Më pas, u inspektuan pothuajse 9500 metra katrorë që strehonte plantacionin, duke parë sesi kishte një infrastrukturë të plotë për kultivimin e saj, me një sistem vaditjeje që merrte ujin nga lumi Ebro përmes dy pompave të grumbullimit me sistem sipërfaqësor. E gjithë kjo fuqizohej nga drita e një gjeneratori nëntokësor që ishte i fshehur në mënyrë të përkryer me një çati rudimentare.

Në zonë ndodheshin edhe produkte fitosanitare dhe mjete të tjera të nevojshme për kultivimin e kësaj lënde. Plantacioni kishte më shumë se 2000 bimë kanabisi në një gjendje të avancuar rritjeje dhe afër korrjes, dhe ato u kultivuan në tokë të vendosur në një zonë me interes të komunitetit LIC, duke qenë një zonë natyrore me vlerë të madhe ekologjike që është gjithashtu brenda rezervatit natyror të menaxhuar të galachos de la Alfranca, e cila nga ana e saj ka figurën e mbrojtjes së një zone të veçantë ruajtjeje për shpendët ZEPA.

Kultura ishte e vështirë për t’u zbuluar pasi ndodhej në një zonë me akses të vështirë, rreth 500 metra larg tokës së parë të punueshme dhe afërsisht një kilometër nga e vetmja rrugë e kalueshme në zonë.

I arrestuari, një 38-vjeçar shqiptar, në një situatë të parregullt në Spanjë, akuzohet për veprën penale kundër shëndetit publik për kultivim ose prodhim droge dhe një vepër tjetër kundër trashëgimisë kulturore. Ai u soll në gjykatë një ditë pas arrestimit, duke urdhëruar pranimin e tij në burgun Zuera. Garda Civile vijon hetimet për gjetjen e pjesës tjetër të përgjegjësve të plantacionit.